Sokkona

Elämän pimeitä puolia koluamassa

Kotiautomaatio: lämpötilan mittaus

2013-03-20

Lämpötilan ja kosteuden mittaus

Olen värkkäillyt kotiautomaation parissa noin vuoden verran. Tähänastiset kokemukset ovat rajoittuneet Nexan pistorasiakytkinten ohjaamiseen Tellstick Duolla sekä liike- ynnä magneettiantureiden ilmoitusten vastaanottoon.

Lämpötila ja ilmankosteus ovat kuitenkin aina kiinnostaneet mutta sopivaa mittalaitetta ei heti löytynyt.

Langattomat lämpötila-anturit

Tellstick Duo

Nexan liike- ja ovisensoreita luetaan Tellstick Duolla. Homma toimii muuten hyvin mutta koska API ei ole avoin välissä joutuu käyttämään telldusd-daemonia joka lisää viivettä tapahtumien käsittelyyn.

Verkosta löytyy mitä villeimpiä tarinoita siitä mitkä langattomat anturit toimisivat Tellstickin kanssa. Minulle onkin kertynyt kaappiin jo hyvänkokoinen korillinen antureita jotka eivät toimi:-(

RFXTRX433

RXComin valmistama pulikka lupaa paljon. Eri protokollia on vaikka lampaille syöttää ja lähes kaikkia voidaan sekä lähettää että vastaanottaa.

Itse pulikka on heppoisen oloinen, ainakin Tellstickin jälkeen. Sen käyttämä protokolla on avoin, tosin laitteen valmistaja ei ole sitä pyynnöistä huolimatta toimittanut. Pitäisiköhän pyytää ranskaksi.

Onneksi FHEM pystyy lukemaan tuota protokollaa.

RFXTRX:lle saa .netin päällä toimivan kkonfigurointi- ja testausohjelman, RFXMngr, joka on apuvälinekäyttäjälle melko mahdoton eikä siitä näkeväinenkään oikein ottanut tolkkua.

Thgr-810

Lämpötilaanturiksi löytyi Oregonin Thgr-810, joka mittaa sekä lämpötilaa että kosteutta. Ainakin ensimmäiset pari viikkoa ovat toimineet hyvin.

1-Wire

Dallas Semiconductors'in 1-wire-anturit vaikuttivat sen verran mielenkiintoisilta että tilasin muutaman DS1820:n sekä usb- ja sarjaporttisovittimet.

Molemmissa oli liittimenä 6-paikkainen modulaariliitin, samannäköinen joita käytetään lankapuhelimissa. Niinpä vanha modeemijohto sai palvella ensimmäisenä testikytkentänä ja lämpöanturi siihen kiinni sokeripalalla. Verkosta digitemp-ohjelma ja jo alkoi lukemia löytyä.

Raspberry Pi ja Busware COC

Hankin helmikuussa Raspberry Pi:n ja siihen Busware:n COC-laajennuskortin ensisijaisesti sen 1-wire-liitännän vuoksi.

COC oli hankintana lähinnä katastrofi: se vaati pachatun kernelin joka tietysti katosi ensimmäisessä päivityksessä. Kortillaoli myös reaaliaikakello mutta senkin käyttö olisi vaatinut tuunattua kerneliä. Onneksi 1-wire:n sai toimimaan myös kortin sarjaliitännän kautta joten sitä saattoi käyttää vaikka kortin oma I2C-liitäntäinen 1-wire-adapteri katosikin kernelin myötä..

Buswaren sivuilta löytyi myös käytetyn nelinapaisen modulaariliittimen nastakaavio. Sääli vain että se oli väärin ja sen perusteella tehty ensimmäinen kytkentä väitti koko ajan huoneessa olevan 85 astetta. Kokeilemalla löytyi sitten oikea kytkentä ja anturi alkoi toimia myös COC:in kanssa. Tarkoitus olisi teettää pieni adapterikortti jolla COC:in saa liitettyä normaaliin 6-napaiseen liittimeen.

Summa summarum

Nyt on käytettävissä siis kaksi tapaa mitata lämpötilaa. Oregonin anturit ovat tuotantokäytössä yksi sisällä vahtimassa lähinnä ilmankuivuutta, yksi takapihalla ja yksi ulkovarastossa.

1-wire-anturit odottavat vielä adapterikorttiaan. Niitä tulee ainakin saunaan ja pari laitetaan seuraamaan käyttö- ja kiertoveden lämpötilaa.