Sokkona

Elämän pimeitä puolia koluamassa
arkisto heinäkuu 2013

Vaelluskartat

2013-07-30

Vaelluskarttoihin ei ole tehty muutoksia muutamaan toviin, siksi on aika uudistaa niitäkin.

Lue koko teksti »

Foursquare

2013-07-29

Foursquare tarjoaa API-rajapinnan jonka kautta voi kysellä mitä kohteita lähistöllä on. Olen tässä nyt viikon verran kerännyt vertailudataa Foursquaren, Openstreetmapin ja Maanmittauslaitoksen vertailua varten. Nämä karttalähteet ovat jo lähtökohdiltaan erilaiset: Maanmittauslaitos on juuri sitä mitä nimi sanookin eli pelkkiä tiekarttoja ja melko kattaviakin. Foursquare taas on ihmisten keräämiä kohteita mikä valitettavasti näkyy datan laadussa. OSM on jossain näiden kahden välimaastossa mutta iMO lähempänä Maanmittauslaitoksen tarkkuutta ja neutraaliutta.

Openstreetmapin ongelmana on epätasainen kattavuus. Jos kinkeripiirissä on edes yksi aktiivinen kartoittaja kohteita on runsaasti mutta paikoitellen vain päätiet on merkitty. Maanmittauslaitoksen tietoaineistoa siirretään varmasti OSM:iin mutta tämä ei tapahdu käden käänteessä. Olen itse lisäyttänyt muutamia kohteita OSM:iin, homma kun ei ole sokolle aivan triviaalia. Ensin pitää tallentaa kohde Loadstonella, sitten muuntaa se gpx-muotoon ja ladata OSM:n palvelimelle. Sitten vain toivotaan että joku äkkää sen ja lisää karttaan. Tätä tarkoitusta varten on oma taginsa, blindOSM, mutta en tiedä kuinka tunnettu se on.

Foursquaren ongelmat liittyvät nimenomaan datan laatuun ja laadun vaihtelevuuteen. Vaikka kohteita on runsaasti niistä noin neljäsosa on jo tagituksensa perusteella yksityisasuntoja ja joltinenkin siivu myös väärin tagitettuja yksityisasuntoja. Tai sitten tällä kylällä on huomattavasti parempi palvelutarjonta kuin miltä valoisan aikaan näyttää.

Tagitus on muutenkin varsin horjuvaa ja usein on koetettava päätellä kävijämäärästä onko kyseessä jonkun huumoripläjäys vai ihan oikea palvelu. Moni on merkinnyt oman sänkynsäkin Foursquareen ja joissain sängyissä näyttää myös väkeä vierailevan.

Sijaintien tarkkuutta on vaikea arvioida mutta ainakin tällä kylällä kymmenien metrien heitot ovat yleisiä ja mukaan mahtuu muutama kymmenen kilometrinkin heitto. Näkövaivaisia auttaisi parhaiten jos kohteen sisäänkäynti olisi merkitty.

Kesäloma 4

2013-07-15

Maanantai

Toinen lentsupäivä.

Viimeistä lomaviikkoa viedään.

Lue koko teksti »

Kesäloma viikko 3

2013-07-09

Maanantai

Lomasta puolet lusittu.

Kotiverkko on päässyt vähän rönsyilemään, kytkintä kytkimen perään. Tarkoitus olisi keskittää verkkko siten että keskellä olisi Dovadon reititin jonka lähtöihin sitten tulevat huonekohtaiset kytkimet.

Laitoin Dovadolle hyllyn mahdollisimman keskeiselle paikalle ja nakersin tarvittavat läpiviennit. Epäilijöille sanoisin että kirjoitan edelleen kymmensormijärjestelmällä:-)

Seuraavaksi huomasin ettei verkkokaapelilaatikossa ole sopivan mittaisia tapseja, vaan ainoastaan vakiomittaisia eli liian lyhyitä ja liian pitkiä. Homma tyssäsi verkotuksen osalta siihen.

Uudessa automaatiokaapissa oli siis paikoillaan jo UPS joten yllättävän vähällä innovoinnilla sain vedettyä siitä eteiseen ulko-oven päälle hätävalon. LED-valo on sen verran räikeä että sen näkee vaikkei paljoa muuta näkisikään joten siitä saa mukavasti suuntaa ettei eksy väärään huoneeseen yövirtsalta palatessa.

Ilta menikin sitten mansikoita pakastaessa ja mansikkapöhöä potiessa.

Lämpötila: 13.4 / 17.3 / 26.0


Tiistai

Verkkotopologian vaihto. Tai ainakin melkein: kotiautomaatiokaapin laitteistus on vielä tekemättä koska miljoonalaatikosta ei löytynyt sopivaa kytkintä. Raspi nököttää vielä hyllyllä dovadon vieressä.

Nakersin läpiviennin automaatiokaapin verkotukselle mutta kantona kaskessa oli sähkökaapelointi seinässä joka tietenkään ei paljastunut tutkaimella.

Sähköasentajan hankkiminen parhaaseen loma-aikaan on toki haaste mutta onneksi kylällä oli tuttu asentaja joka oli ennenkin käynyt asentamassa lisää pistorasioita - tiedättehän ne reikäparit seinässä joita on aina liian vähän.

Järjestin sisäverkolle virtaa roikkavirityksillä ja eteisen lattia alkoi olla yhtä tasainen kuin Tikkakoskelainen metsäpolku.

Lämpötila: 15.6 / 18.5 / 23.9


Keskiviikko

Sähköasentaja kävi eikä vioittuneen johdon uusimisessa kauaa nokka tuhissut. Hän myös porasi loppuun aloittamani epäonnen läpiviennin.

Kourutin tuulikaapin valvontakameran kaapeloinnit ja kytkin sen käyttöön. Pitää vielä tarkistaa suuntaus kunhan saan silmäapua.

Illalla kävin hakemassa nälänsiirtotarpeita ja ilman Loadstonea olisin matkalla varmaan vieläkin. Onneksi olisi ollut eväät mukana pientä harhailuakin varten.

Lämpötila: 13.6 / 16.3 / 21.1


Torstai

Kuopiossa.

Vuokrattiin auto ja avustaja toimi kuskina. itse olin 'kartanlukijana' mutta jos olisi pitänyt iphonen karttasovelluksiin turvautua niin olisimme olleet jo perillä ennenkuin olisin saanut kirjoitettua edes kohdeosoitteen. Onneksi avustajani oli asunut Kuopiossa:-)

Kuopion torilla oli venäjänkielinen katulaullaja joka välillä soitteli saksofoniakin. Lauoi ihan komiasti.

Keskustasta ei tarttunut mitään ostettavaa mutta tulihan käytyä. Muutaman kohteen otin talteen OSM:ia varten.

Paluumatkalla käytiin katsastamassa kauppakeskus matkus. Olihan siellä putiikkia päällekkäin ja vierekkäin mutta omaan shoppailumakuuni ei kolahtanut kuin Ohlson.

Paikassa oli puhuva hissi joten sokkokin pääsee kerroksesta toiseen jos vain löytää kyseisen hissin.

Tikkakosken lämpötila: 9.9 / 16.5 / 27.5


Perjantai

Huilipäivä.

Yamahan i*-telakka tuli ja asennettiin paikoilleen. Tuohon iPhoneen on uponnut varmaan jo tonni rahaa mutta hyvin vähän olen keksinyt sille käyttöä. Kosketusnäyttö kun nyt kertakaikkiaan on perseestä sokkokäytössä. Avustaja käyttää sitä joskus laskujen maksuun kun sillä saa skannattua viivakoodit mutta alkuperäinen käyttötarkoitus eli eri gps-sovellusten testaus ja käyttö on jäänyt tosi vähälle. Kävellessä meinaavat kädet loppua kesken ja poukkoilevassa autossa puhelimen käyttö on silkkaa arpapeliä.

Illalla Jyväskylän Kesässä katsomassa stand-uppia. Akustiikka oli tällä kertaa kunnossa eli jutuista sai selvänkin. Ihan hyvä setti.

Lämpötila: 7.7 / 16.9 / 29.7


Lauantai

Univelkasaneerauspäivä.

Sain siirrettyä kotiautomaatio-Raspin lopulliseen paikkaansa. Kaapista puuttuu vielä kytkin jolla saataisiin tuulikaapin kamera, Raspi ja IRTrans pelittämään.

Illalla sitten Semmarien keikalle. Onneksi oli avustaja messissä selostamassa mitä tapahtui muutaman naurunremahduksen kohdalla..

Lämpötila: 10.1 / 18.3 / 26.2


Sunnuntai

Lentsupäivä.

Sain sentään viritettyä automaatiojärjestelmän monitorikaiuttimen paikoilleen mutta kun pelkkä porrasjakkaran siirto huoneesta toiseen nostaa hien pintaan niin paree olla reuhumatta liikaa.

Outo juttu sinänsä mutta espeak ei lähtenyt puhumaan ellei kutsuvalla käyttäjällä ollut toimivaa shell-asetusta, /bin/false ei kelvannut. Sox kyllä toimi ilman sitäkin.

Sain facebookin asetukset toimimaan pienellä kikkailulla (Lynx: ctrl-V, tagsoup parsing) ja sain pistettyä tunnuksen jäähylle. Eipä sieltä juuri tullut kuin kuvaa kuvan päälle joten kestänen menetyksen.

Illalla koetin häätää lentsua saunan lauteilla.

Lämpötila: 12.1 / 18.9 / 31.0

Kesäloma 2

2013-07-01

Maanantai ja Heinäkuu

Uusi viikko, uusi kuu ja näemmä uusi keli:

Lue koko teksti »