Sokkona

Elämän pimeitä puolia koluamassa

Saunaosaston kaiutinpäivitys

2013-03-31

Saunaosaston äänentoisto kaipasi pientä ehostusta. Saunassa oli yksi nyrkinkokoinen autokaiutin eikä kylppärin vastaava ollut paljoa isompi.

DLS MBU6-pari tilalle ja jo vain löytyi oktaavi lisää molempiin päihin.

Kaapelointi on vielä vanha yksikanavainen ja sekin on aikanaan menossa uusiksi. Stereotoistoa en saunaosastolle edes ajatellut, kaakeloitu kylppäri joka tapauksessa sotkisi stereokuvan perusteellisesti ja saunassakin joutuisi temppuilemaan aika paljon ennenkuin saisi edes molemmat kanavat soimaan samalla voimakkuudella. Epäilen myös että kiukaan yläpuolelle asennettu kaiutin jäisi lyhytikäiseksi.

Ainoa kaiutin on ylälauteen alla ja sen parasta suuntausta etsitään vielä. Kaiuttimen suuntaaminen päin persettä ei tuntunut toimivan toivotulla tavalla joten nyt on kokeiltavana kaiuttimen suuntaus lattiaa kohti. Se olisi myös vesiroiskeiden kannalta parempi vaihtoehto.

Verkkokaupasta on tilattu kaksi Scythe:n SDA-1100 vahvistinta joten jokainen kaiutin saa ikioman pääteasteensa vanhan vastusmatriiisin sijaan. Samalla saadaan tietokone ohjaamaan vahvistimien käyttjännitteitä.

Scythe antaa 'vain' 10 wattia per kanava mutta uskoisin tuon viisikuutioisessa rivarisaunassa riittävän.

Toinen vahvistin hoitaa siis saunaosaston, toiselle jäävät eteisaula ja keittiö.


Pääsiäispäivä meni kaapelikouruja laitellessa, samalla tuli siistittyä muitatin kaapelointeja makkarin puolella. Pieneksi haasteeksi muodostunee kaapelikourun kiinnittäminen kylppärin kaakeleihin: kourussa on pohjassa tarrateippi mutta kaakelit on ladottu sen verran epätasaisesti ettei suht jäykkä kouru taivu kiinni seinään joka laatan osalta. Ajattelin hoitaa homman katkomalla kourun vähän laattaa lyhyemmiksi pätkiksi ja tuunaamalla peitelevyn sitten että se taipuu hieman välien kohdalla. Onneksi tuolla ei ole kuin yksi tuollainen ylösveto kylppärin kaiutinta varten. Samaan kouruun voisi laittaa myös lämpötila-anturin vaikkei kylppärin lämpötila niin kovin kiinnostava olekaan.


Vahvistimet saapuivat. Ovat tosi pieniä ja nättejä sekä kunnolla tehdyn tuntuisia. kaiutinterminaaleina tukevat ruuviliittimet. Lähdöt ovat sillatut, mitä toisaalta voisi olettaa muuta 12 voltin vahvistimelta joka väittää antavansa kymmenen wattia ulos. pitää siis mennä kaapelikauppaan ja ostaa nelinapaista touvia joka on paksu asisältä ja ohutta ulkoa.

Houkuttaisi laittaa vahvistimet eteisaulan puolelle mutta mahdollinen hellasärö hirvittää.


Ei ollut kaapelikaupassa nelinapaista touvia, ostin sitten viisinapaista. Värikoodauskin on erittäin sokkoystävällinen, yksi kevi ja neljä mustaa. Tiedossa siis mielenkiintoisia hetkiä johtavuustesterin kera. Vaiheistus pitää saada kohdalleen ettei hyvä bassotoisto huku vaihevirheisiin.

Monotuksen voisi hoitaa kytkemällä kanavien plus-johdot ristiin. Voisi ainakin kokeilla.


Tänään vedin uudet kaapeloinnnit ja osalle kourut. Kaapelien liittämiseen tarvittiinkin sitten näköapua. Kuten jo jupisinkin kaapelin johdot olivat suojamaata lukuunottamatta näkövammaisystävällisesti kaikki mustia. Johtavuustesterillä sitten vain hakemaan saman piuhan molemmat päät ja kiinni sokeripalaan. Vahvistinpäässä merkkasin toisen kanavan kaapeliparin teipillä ja lyhensin plus-johdinta konsa sen terminaalikin on vahvistimen takaseinässä ylempänä.

Terminaalit ovat muuten asiallisimpia mitä vastaan on tullut: kunnon kokometalliruuviholkki johon menee banaaniliitin joko päähän tai sitten puristuksiin ruuvin alle.

Samalla tuli testattua. Saunaosasto soi tosi hyvin, kylppärin puolella tosin tehoa piti laskea pienellä sarjavastuksella äänenvoimakkuuksien tasaamiseksi. Eteinen/keittiö on aika hyvin balanssissa.

Tuota monotusta plus-piuhoja vaihtamalla en ehtinyt kokeilla, katsotaan huomenna.


Monotus toimi, melkein. Jos vain toisessa kanavassa oli signaali ääni kyllä monoutui mutta bassoissa oli pientä säröä. Kun kytki molemmat kanavat särö kuitenkin katosi. ja kun kaiutinpiuha on lamppujohtoa niin mitäs siinä pieni särö enää haittaa:-)

Piti rakentaa myös pieni hylly vahvistimille mutta miljoonalaatikosta ei löytynyt riittävän pieniä hyllykulmia. Lauantaina on siis rautakauppapäivä.


Löytyi sittenkin tarpeeksi snadi hyllynkannake.

Liimasin hyllyyn kaksi tarranauhaa sekä tarranauhoitin myös vahvistinten ylä- ja alapuolet. Näin ne sai pysytmään tulevasti aloillaan.


Päivitin myös eteisen ja keittiön kaiuttimet vähän paremmilla joskin nämäkin löytyivät miljoonalaatikon pohjalta.

Nyt alkoi tuo ristiinkytkennän aiheuttama pieni särähtelykin taas kuulua. Tarinan opetus: jos haluat nauttia hyvästä äänestä käytä huonoja kaiuttimia.

Palautin kaiutinkytkennän takaisin normaaliksi ja monotin signaalin kylmästi nurinperin kytketyllä rCA-jakajalla. Etuvahvistimessa on onneksi puskuroitu lähtö joten makkarissa voi edelleen nauttia stereotoistosta.