Sokkona

Elämän pimeitä puolia koluamassa

IRTrans

2013-04-03

Suurimmassa osassa kodn äpäsvänkäleistä ei ole muuta kauko-ohaustapaa kuin infrapuna. Jokaisella pitää olla myös oma kaukosäätimensä, hyvä jos edes saman merkin laitteet toimivat aina samalla kakella. Yamaha tosin oli piristävä poikkeuss; CD-soitin toimi hyvin 22 vuotta uudemmalla viritinvahvistimen kaukosäätimellä:-)

Asiaan, AriMo!

Oppivia, tietokoneeseen liitettäviä kaukosäätimiä on melko harvassa. Yksi joka herätti mielenkiintoni on saksalainen IRTrans jolta tilasin ethernet-liitäntäisen lähetin-vastaanotin-modulin sekä muutamia oheiskomponentteja. i Firma on melko pieni päätellen siitä ettei sillä ole omaa nettikauppaa vaan tilaukset hoidellaan ihan tavallisella sähköpostilla. Maksu sitten Paypalilla tai pankkisiirrolla.

Yksi käyttötarkoitus tulisi ainakin olemaan ilmalämpöpumpun ohjaus eli silloin kun ulkolämpötila nousee liian korkealle etteivät tuulettimet enää auta. Samalla tietysti tarkistaen etteivät ikkunat ole auki päästämässä kylmä harakoille.


IRTransin paketti saapui tänään. Mukana olivat itse IRTransin lisäksi virtalähde, ylimääräinen pelkästään koodien opettamiseen tarkoitettu vastaanotin sekä kaksi lisälähetintä.

Purkissa on liitännät virtalähteelle, ethernetille sekä ylimääräiselle lähettimelle ja vastaanottimelle. Oma vastaanotinkin näyttää toimivan hyvin koodeja opetettaessa joten ylimääräinen vastaanotin saattoi olla turha hankinta. Aika näyttää. Etureunassa on sisäänrakennettu vastaanotin sekä neljä lähetyslediä.

Otin purkin varustettuna myös ylimääräisellä muistilla IR-koodeja varten, ns IRDB-versio. En vain ole vielä keksinyt miten tuota muistia käytetään.

Purkin konfigurointi onnistui helposti, kerrankin sellainen webbiliittymä johon ei ole sullottu javascriptiä, toimi hyvin Lynx'illäkin.

Itse käyttöä varten piti firman sivuilta hakea kaksi komentorivisoftaa, serveri ja asiakasohjelma, sekä kääntää ne. Käännös meni läpi ongelmitta.

Clientillä voi ottaa yhteyttä joko suoraan IRTransin LAN-purkkiin tai erilliseen serveriohjelmistoon. Cliettin on sananmukaisesti komentorivisofta sieltä karuimmasta päästä mutta se toimii.