Sokkona

Elämän pimeitä puolia koluamassa

Foursquare

2013-07-29

Foursquare tarjoaa API-rajapinnan jonka kautta voi kysellä mitä kohteita lähistöllä on. Olen tässä nyt viikon verran kerännyt vertailudataa Foursquaren, Openstreetmapin ja Maanmittauslaitoksen vertailua varten. Nämä karttalähteet ovat jo lähtökohdiltaan erilaiset: Maanmittauslaitos on juuri sitä mitä nimi sanookin eli pelkkiä tiekarttoja ja melko kattaviakin. Foursquare taas on ihmisten keräämiä kohteita mikä valitettavasti näkyy datan laadussa. OSM on jossain näiden kahden välimaastossa mutta iMO lähempänä Maanmittauslaitoksen tarkkuutta ja neutraaliutta.

Openstreetmapin ongelmana on epätasainen kattavuus. Jos kinkeripiirissä on edes yksi aktiivinen kartoittaja kohteita on runsaasti mutta paikoitellen vain päätiet on merkitty. Maanmittauslaitoksen tietoaineistoa siirretään varmasti OSM:iin mutta tämä ei tapahdu käden käänteessä. Olen itse lisäyttänyt muutamia kohteita OSM:iin, homma kun ei ole sokolle aivan triviaalia. Ensin pitää tallentaa kohde Loadstonella, sitten muuntaa se gpx-muotoon ja ladata OSM:n palvelimelle. Sitten vain toivotaan että joku äkkää sen ja lisää karttaan. Tätä tarkoitusta varten on oma taginsa, blindOSM, mutta en tiedä kuinka tunnettu se on.

Foursquaren ongelmat liittyvät nimenomaan datan laatuun ja laadun vaihtelevuuteen. Vaikka kohteita on runsaasti niistä noin neljäsosa on jo tagituksensa perusteella yksityisasuntoja ja joltinenkin siivu myös väärin tagitettuja yksityisasuntoja. Tai sitten tällä kylällä on huomattavasti parempi palvelutarjonta kuin miltä valoisan aikaan näyttää.

Tagitus on muutenkin varsin horjuvaa ja usein on koetettava päätellä kävijämäärästä onko kyseessä jonkun huumoripläjäys vai ihan oikea palvelu. Moni on merkinnyt oman sänkynsäkin Foursquareen ja joissain sängyissä näyttää myös väkeä vierailevan.

Sijaintien tarkkuutta on vaikea arvioida mutta ainakin tällä kylällä kymmenien metrien heitot ovat yleisiä ja mukaan mahtuu muutama kymmenen kilometrinkin heitto. Näkövaivaisia auttaisi parhaiten jos kohteen sisäänkäynti olisi merkitty.