Sokkona

Elämän pimeitä puolia koluamassa

Monihuoneaudiota

2013-11-13

Kuinkas hurisee, on tapana kysyä. No, nyt ei enää hurise.

Toukokuussa tilatut Cypressin universaalimuuntimet saapuivat viimein pari viikkoa sitten. Viime viikonloppuna ehdin myös virittämään niitä paikoilleen.

Tähän mennessä tapahtunut:

Minullahanon ollut pitkään sangen kotikutoinen monihuonejärjestelmä äänentoistossa: linjatasoinen signaali kulkee huoneesta toiseen ja ohjataan kussakin huoneessa joko aktiivikaiuttimiin tai vahvistimeen. Muutama vahvistin on kytketty kotiautomaatioon ja näin esimerkiksi saunatiloissa raikuu rokki vain kun saunassa on saunovia saunojia.

Ongelmana tässä ovat olleet kaapeleissa kiertävät maavirrat jotka ovat aiheuttaneet hurinaa ääneen. Ei mitenkään voimakasta, musiikki on peittänyt sen alleen mutta ilman signaalia hurina on kuulunut.

Kun olen tälläinen perfektionisti joka kiusaa itseään kaikella ja kaikkia itsellään niin asia on pitänyt korjata.

Osittain olen saanut häiriön kuriin galvaanisilla erotusmuuntajilla, linjamuuntajilla, vaippavirtamuuntajilla tai miten kukin tahtoo kyseistä äpäsvänkälettä kutsua. Näilläkin oli omat varjopuolensa:
ensinnäkin niitä on pirun vaikea löytää mistään; toisekseen ne heikentävät äänenlaatua leikkaamalla bassopäätä ja kolmannekseen ne joskus noukkivat itse häiriösignaaleja lähiympäristöstään.

Jotain tartti siis tehrä

Korvasin koko linjatasoisen kaapeloinnin toslink-kuidulla. Olohuoneeseen josta signaali lähtee liikkeelle virittelin Cypressin universaalimuuntimen tekemään AD-muunnosta. Siitä kuitu sitten työhuoneen vieressä olevaan vaatehuoneeseen johon tuli seuraava universaalimuunnin. Analoginen signaali työhuoneen mikseriin ja stereoille sekä optinen jatkamaan eteisen kautta makuuhuoneeseen. Makkarissa sitten pelkkä DA-muunnin joka syöttää sitten siellä olevaa mikseriä. Kyseinen mikseri toimii pikku-Genelec'ien äänenvoimakkuuden säätönä sekä syöttää monotetun signaalin eteisen, keittiön ja saunatilojen kaiuttimia ruokkiville Scythen vahvistimille.

Hurinat ja pärinät loppuivat sen siliän tien. Lisäksi varsinkin ketjun loppupäässä ääntä vaivannut bassokato korjautui.